Educatie

Naailessen
In het dorp Muradev, 12 kilometer buiten Varanasi, worden naailessen gegeven aan vrouwen en meisjes. Zo leren ze een vak. De leerlingen betalen maandelijks lesgeld. De cursus wordt afgesloten met een examen. Veel meisjes naaien voor hun familie of doen betaald werk.

'Ik heet Prem Kumari. Ik heb deelgenomen aan de naaicursus in Muradev. Toen ik klaar was met de cursus, kreeg ik een naaimachine en een certificaat van het centrum. De machine heeft me geholpen om me aan werk te helpen. Ik naai er thuis alles mee en ik doe ook naaiklusjes voor andere dorpsbewoners. Met dit inkomen ben ik in de gelegenheid mijn opleiding af te maken!'

Spoken English
Het niveau van Engels is op veel scholen, onder de maat. Ook gebeurt het dat leerlingen de school niet afmaken. Het is heel belangrijk, als je mee wilt tellen op de arbeidsmarkt, dat het Engels goed wordt verstaan en gesproken. Denk bijvoorbeeld aan toerisme of het werken op een call-centrum. 
Sewa Sangam Society organiseert daarom voor inwoners van de wijk Nagwa zgn. 'Spoken English lessons', waar een leraar Engels hen op praktische wijze lesgeeft. Oefenen staat hier centraal, praktische ervaring opdoen en van elkaar leren. Deze lessen vinden plaats in het hart van Nagwa, het oude huisje van Frans Baartmans, dat op andere tijden dienst doet als gezondheidscentrum. 
Ook hier geldt dat er een bescheiden eigen bijdrage wordt betaald.